final logo 11.06.13

steni HPIM7917

Στενή Ευβοίας

Στις παρυφές της απρόβλεπτης Δίρφης, βουνό ιερό και γενέτειρα της θεάς Ήρας, τρία χωριά σκαρφαλώνουν ανάμεσα σε δυσπρόσιτους ορεινούς όγκους και νερόλουστες χαράδρες, άλλοτε λημέρια κλεφτών κι αρματολών. Πρόκειται για τον κτηνοτροφικό πλέον οικισμό του Πύργου, την Κάτω Στενή και το χωριό της Άνω Στενής, χτισμένη σε μέσο υψόμετρο 470μ, που απολαμβάνει την προνομιακή της θέση απέναντι από τον βράχο-φρουρό της Κλεισούρας.

Μόλις 30χλμ τη χωρίζουν από τη Χαλκίδα, κι όμως η Στενή Ευβοίας, ζωσμένη με καστανιές, έλατα και πλατάνια που ξεδιψούν πλάι στη Δίρφη και το Ξηροβούνι, δίνουν την αίσθηση πως πρέπει να ταξίδεψες πολύ για να βρεθείς σε αυτό το περιβάλλον. Δεκάδες οι παγωμένες πηγές και βρύσες με το ευεργετικό νερό, διάσπαρτες στα πλακόστρωτα ανηφορικά στενάκια, μας προσκαλούν να δροσιστούμε και μπουκάλια να γεμίσουμε, με το χαρακτηριστικό «άρωμα» του χωριού.

Εδώ οι καμινάδες καπνίζουν πάνω σε κόκκινες κεραμοσκεπές σχεδόν όλο το χρόνο. Υπέροχη δροσιά το καλοκαίρι, κρύο τσουχτερό το χειμώνα και δυνατές χιονοπτώσεις παρά το χαμηλό υψόμετρο, ίσως να κάνουν τη φιλοξενία των κατοίκων ακόμη πιο επιβεβλημένη! Στην κεντρική πλατεία ο πλακόστρωτος δρόμος με τα πεσμένα πλατανόφυλλα, τα όμορφα μαγαζάκια και τις καρέκλες στραμμένες στον ήλιο που κρύβεται πρόωρα, είναι ακόμη και το χειμώνα η πιο ζεστή γωνιά του χωριού!

Μόλις εμφανιστούν οι πρώτες νιφάδες χιονιού και η θερμοκρασία πέσει κατακόρυφα το τοπίο αποκτά μία άγρια ομορφιά. Παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες που συχνά απομονώνουν τη Στενή, οι σκληραγωγημένοι κάτοικοι που ξεπερνούν τους 700 μόνιμους, διαθέτουν δημοτικό και γυμνάσιο και κρατάνε πεισματικά τη περιοχή ζωντανή όταν άλλα «τουριστικά» χωριά ερημώνουν τις καθημερινές.

Εξαιρετικά ντόπια κρέατα και τυροκομικά, λαχταριστά τυροπιτάρια και τοπικά γλυκίσματα είναι οι πρωταγωνιστές του Σαββατοκύριακου, όπου εκατοντάδες επισκέπτες κατά παράδοση επισκέπτονται τη περίφημη για τις ταβέρνες της Στενή, που μοιάζει πρόσκαιρα να μεταλλάσσεται σε μικρή κοσμική, μα γρήγορα επιστρέφει στους δικούς της ρυθμούς.

Προσεγμένοι ξενώνες και παραδοσιακά καταλύματα προσφέρουν τη θαλπωρή τους όλο το χρόνο στη κομβική Στενή, που προσφέρεται για «υψηλές» συγκινήσεις στο βουνό, αλλά και στις υπέροχες ακτές του Αιγαίου όπως η πασίγνωστη Χιλιαδού και οι σπάνιας ομορφιάς παραλίες Βύθουρη και Πετάλη.

Καταπράσινες πλαγιές, φουρκέτες που περνούν δίπλα από τρεχούμενα νερά, πλατάνια και έλατα που εναλλάσσονται πάνω σε φαράγγια και βραχώδεις βουνοκορφές, είναι αρκετά για να σας ανεβάσουν στο βουνό. Σε ελάχιστα χιλιόμετρα από το χωριό, απλώνεται ένα «αισθητικό δάσος», μια προστατευμένη φυσική περιοχή, κατάλληλη για να ξαποστάσετε κάτω από τεράστια δέντρα και πυκνή βλάστηση ανάμεσα σε παγωμένα ρυάκια. Πριν φύγετε επισκεφθείτε λίγο πιο πέρα, στο δρόμο προς τους δικούς της ρυθμούς, το εκπληκτικής ομορφιάς διάσελο της Δίρφυος. Κάπου εκεί σύμφωνα με το μύθο ενώθηκαν με τα δεσμά του γάμου ο Δίας με την Ήρα. Περπατήστε στο ύψωμα πλάι στη κωνική κορυφή του ψηλότερου βουνού της Εύβοιας, με θέα το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου και ακριβώς πίσω σας δείτε τον Ευβοϊκό  με φόντο τη Στερεά Ελλάδα. Αν είστε τυχεροί κι ο καιρός σας κάνει τη χάρη, ίσως περπατήσετε κι εσείς ανάμεσα στα πυκνά σύννεφα!