final logo 11.06.13

ΠΑΝΟΡΑΜΙΚΗ12e

Βελβεντό

Το Βελβεντό είναι ένας παραδοσιακός οικισμός που αριθμεί αρκετούς αιώνες ζωής των νεότερων χρόνων, χτισμένο στους πρόποδες των Πιερίων, του γραφικού βουνού των εννιά μουσών της μυθολογίας μας. Στα πόδια του απλώνεται η τεχνητή λίμνη Πολυφύτου. Απλωμένοι στη δυτική πλευρά των Πιερίων είναι και οι μικροί και πανέμορφοι οικισμοί της Αγίας Κυριακής, του Καταφυγίου, του Παλαιογρατσάνου και του Πολυφύτου, που αποτελούν και την δημοτική ενότητα του Βελβεντού. Οι κάτοικοι ασχολούνται κατά κύριο λόγο με την παραγωγή φρούτων (ροδάκινων, μήλων κ.ά.) και έχουν δυο πολύ αξιόλογους πρότυπους στο πανελλήνιο αγροτικούς συνεταιρισμούς (ΑΣΕΠΟΠ και ΔΗΜΗΤΡΑ) καθώς και έναν Συνεταιρισμό Γυναικών που παράγει παραδοσιακές μαρμελάδες και γλυκά από ντόπια φρούτα εποχής.

Ο οικισμός του Βελβεντού είναι ένα αρμονικό σύνολο ενός ιστορικού κέντρου με στολίδι την κεντρική εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου και ενός ευρύτερου νεότερου πολεοδομικού ιστού. Στενά σοκάκια, παραδοσιακά, νεοκλασικά και σύγχρονα σπίτια, αυλές καταστολισμένες από λουλούδια, μικρές πλατείες και όμορφες γωνιές συνθέτουν ένα πολύχρωμο μωσαϊκό, χαμένο μέσα σε έναν καταπράσινο μικρό κάμπο, γεμάτο μυρωδάτα φρούτα και πολλά νερά. Κι όλα αυτά δεμένα με μια ισχυρή παράδοση κι έναν απλό τρόπο ζωής. Το Βελβεντό και η γύρω περιοχή του δίνουν σήμερα μια μοναδική ευκαιρία για απολαυστικές και ξεκούραστες στιγμές σε όλους τους επισκέπτες, κοντά στη φύση, χωρίς όμως να υπάρχει η έλλειψη των ποιοτικών χαρακτηριστικών και ανέσεων μιας μικρής οργανωμένης πόλης.

Μέσα στο Βελβεντό λειτουργούν υπηρεσίες, αγροτικό ιατρείο, φαρμακεία, οδοντιατρείο, καταστήματα, σούπερ μάρκετ, παιδική χαρά, πρότυπη σύγχρονη παιδική και εφηβική βιβλιοθήκη, σύγχρονο αθλητικό κέντρο με κλειστές αίθουσες μπάσκετ και ενόργανης γυμναστικής, πνευματικό κέντρο με αίθουσα εκδηλώσεων και δανειστική βιβλιοθήκη, αίθουσα καλών τεχνών. Μια ξεχωριστή πινελιά στην καθημερινότητα βάζει ο δραστήριος και αιωνόβιος Μορφωτικός Όμιλος με τα ενδιαφέροντα τμήματά του, τις πολλές δραστηριότητες και τις ποιοτικές καλλιτεχνικές του εκδηλώσεις.

Οι επισκέπτες του Βελβεντού εύκολα θα ανακαλύψουν τις ομορφιές της περιοχής και την πατροπαράδοτη φιλοξενία των κατοίκων. Υπάρχει η δυνατότητα για ποικίλες εξορμήσεις στην πανέμορφη φύση, σε ιστορικά μονοπάτια, στο φαράγγι και τους καταρράχτες του "Σκεπασμένου", στα ορειβατικά καταφύγια και στους διάσπαρτους μικρούς, γραφικούς οικισμούς στα καταπράσινα Πιέρια. Η καταρρίχιση φαραγγιών και η ορειβασία είναι μερικά από τα ειδικά σπορ που μπορεί κανείς να απολαύσει. Οι ψαράδες θα περάσουν ξέγνοιαστες στιγμές στη λίμνη του Πολυφύτου. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει μια σειρά διαδρομών σε σημαντικά ιστορικά, κλασσικά και νεώτερα μνημεία, που υπάρχουν στη γύρω περιοχή απλωμένα κατά τον ιστορικό ρουν του Αλιάκμονα. Ενώ αξιολογότατα είναι και τα βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία και οι ογδόντα μικρές διάσπαρτες παντού εκκλησιές, που μαρτυρούν την βαθιά θρησκευτική παράδοση των κατοίκων.

Οι τουρίστες έχουν τη δυνατότητα να επισκεφτούν τις γραφικές πλατείες του Βελβεντού, το πρότυπο Λαογραφικό Μουσείο, την Κεντρική Εκκλησία με τις τοιχογραφίες του μανιερισμού, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, να επισκεφτούν τα καζάνια απόσταξης τσίπουρου από τον Οκτώβρη ως το Δεκέμβρη, τα τρία επισκέψιμα Οινοποιεία, να πιούν ντόπιο παραδοσιακό ρακί, να δοκιμάσουν καλομαγειρεμένα φαγητά και μεζέδες στα καφενεία, στις καφετέριες και στις ταβέρνες του Βελβεντού και να γευτούν ντόπια νοστιμότατα ροδάκινα, μήλα, φρούτα και λαχανικά εποχής καθώς και υπέροχες παραδοσιακές, χωρίς συντηρητικά, μαρμελάδες και γλυκά του Συνεταιρισμού γυναικών, τις τουλούμπες Ζανδέ, τους ζεματιστούς κουραμπιέδες Πουλιάνα, τη Φέτα Φκιαρά, τη ρίγανη Γκέκα και Νατσιούλα, τα κρασιά Βογιατζή, Καμκούτη, Ζανδέ, Ρόκα κ.λ.π. Για τη βραδινή διασκέδαση λειτουργούν πολλά κομψά και ποιοτικά καταστήματα για κάθε μορφή ψυχαγωγίας ενώ η παρουσία της νεολαίας για μια όμορφη ατμόσφαιρα είναι καταλυτική. 

Πηγή: Δήμος Βελβεντού