final logo 11.06.13

Δίον

Ένας αρχαιολογικός χώρος με διεθνή ακτινοβολία απλώνεται στους πρόποδες του Ολύμπου, όπου σύμφωνα με τη μυθολογία κατοικούσε ο Δίας. Το Δίον απέκτησε μεγάλη λάμψη όταν βασιλιάς της Μακεδονίας ήταν ο Αρχέλαος, ο οποίος ίδρυσε τις περίφημες γιορτές, τα εν Δίω Ολύμπια. Οι επόμενοι βασιλείς το ανέδειξαν σε ένα από τα μεγαλύτερα θρησκευτικά κέντρα του Ολύμπιου Δία και σε ιερή πόλη των Μακεδόνων. Οι πρώτες ανασκαφές έγιναν ακριβώς μετά την απελευθέρωση της Μακεδονίας από τους Τούρκους το 1928. Η νέα και σημαντικότερη περίοδος των ανασκαφών ξεκίνησε το 1973 με διευθυντή τον καθηγητή Δ. Παντερμαλή και έχει φέρει στο φως πλήθος σημαντικών ευρημάτων.

Σήμερα σε μια έκταση 1500 στρεμμάτων μέσα σε πυκνή βλάστηση, μονοπάτια και μεταλλικές γέφυρες,τρεχούμενα νερά, πηγές που αναβλύζουν συνέχεια νερό  και πλακόστρωτους δρόμους, απλώνεται ίσως το ομορφότερο αρχαιολογικό πάρκο της χώρας μας. Το πιο γοητευτικό τμήμα του πάρκου είναι αναμφίβολα το ιερό της Ίσιδας, που αντικατέστησε τη λατρεία της Αρτέμιδος και διασώθηκε σχεδόν ανέπαφο. Τον επισκέπτη περιμένουν και άλλα πολλά ευρήματα, όπως το ιερό της Δήμητρας, το ελληνικό θέατρο, το θέατρο των ρωμαϊκών χρόνων, η έπαυλη του Διονύσου με τα θαυμάσια ψηφιδωτά  και τα ρωμαϊκά δημόσια λουτρά. Η νεότερη σπουδαία ανακάλυψη στο Δίον έγινε το 2006 και είναι ο Ναός του Υψίστου Διός. Ανακαλύφθηκε σχεδόν ακέραιο το ολόσωμο άγαλμα του Δία και ολόγυρά του μαρμάρινοι αετοί. Βρίσκεται ανάμεσα στα ιερά της Δήμητρας και της Ίσιδας και είναι ένα περίφημο οικοδόμημα με στοές και αυτοκρατορική διακόσμηση, όπου ξεχωρίζει το ψηφιδωτό με το λευκό ταύρο.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Δίου εγκαινιάστηκε το 1983 ύστερα από προσωπικές ενέργειες του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή και η ανακαίνισή του ολοκληρώθηκε το Νοέμβριο του 2008. Στο μουσείο τα ευρήματα είναι εντυπωσιακά, μιας και σώζονται σε άριστη κατάσταση και περιγράφουν με μοναδικό τρόπο την καθημερινή ζωή των κατοίκων του αρχαίου Δίου. Ξεχωρίζουν τα ευρήματα από το ναό του Διός Υψίστου, αντικείμενα και αγάλματα από το ιερό της Ίσιδος και της Δήμητρας καθώς και η ερμαϊκή στήλη του Ερεννιανού, ένα αριστούργημα της τέχνης του αρχαίου πορτραίτου. Εδώ θα δείτε και τη σπάνια αρχαία ύδραυλι, ένα πνευστό-κρουστό-υδραυλικό όργανο, που χρονολογείται στον 1ο αιώνα π.χ. Αποτελεί τον άμεσο πρόγονο του εκκλησιαστικού οργάνου της Δύσης και είναι το παλαιότερο μουσικό όργανο αυτού του τύπου στον κόσμο. Επίσης από τα ωραιότερα σημεία στο μουσείο είναι το προαύλιο, το οποίο είναι γεμάτο αγάλματα, προτομές, επιτύμβιες στήλες και μακεδονικούς βωμούς.

Κάθε χρόνο στα πλαίσια του φεστιβάλ Ολύμπου, στο αρχαίο θέατρο του Δίου, πραγματοποιούνται παραστάσεις Αρχαίου Δράματος, σύγχρονου ελληνικού και ξένου θεάτρου, Μπαλέτου (κλασικού - μοντέρνου), συναυλίες κλασικής και λαϊκής μουσικής, καθώς και επιστημονικές διαλέξεις των αρχαιολόγων επιστημόνων.

Από το αρχαιολογικό πάρκο του Δίου δίνεται η εκκίνηση του “Olympus Marathon”. Ένας διεθνής μαραθώνιος που ξεκίνησε το 2004 και γίνεται κάθε χρόνο την τελευταία Κυριακή του Ιουνίου. Οι αθλητές ξεκινάνε από το Δίον σε υψόμετρο 3μ. πάνω από τη επιφάνεια της θάλασσας και φτάνουν  κάτω από τις κορυφές του Ολύμπου στα 2780μ.! Ο τερματισμός γίνεται στο Λιτόχωρο σε υψόμετρο 320μ. Πρόκειται για την ιερή πορεία των πιστών της αρχαιότητος, οι οποίοι ανέβαιναν από την  λατρευτική πόλη του Δίου στις κορυφές του Ολύμπου για να θυσιάσουν στον υπέρτατο θεό Δία και να αποθέσουν τα αφιερώματα τους.