final logo 11.06.13

litochoro PC270018-1042Λιτόχωρο

Το Λιτόχωρο, είναι ο τέλειος συνδυασμός βουνού και θάλασσας. Έχει καθιερωθεί ως το ιδανικό ορμητήριο για τις ορειβατικές εξορμήσεις προς τον Όλυμπο, ο οποίος φαίνεται μεγαλόπρεπος και εντυπωσιακός πάνω από τα σπίτια του χωριού. Είναι κτισμένο στην ανατολική πλευρά του Ολύμπου, δίπλα στη χαράδρα του ποταμού Ενιπέα, με τα νερά του ποταμού να κατεβαίνουν από το βουνό και να σχηματίζουν μικρές λίμνες που στη συνέχεια χάνονται σε υπόγειες στοές. Ανεβαίνοντας τον κεντρικό δρόμο του Λιτόχωρου, οι κορυφές του βουνού δεσπόζουν μπροστά σου και σε καλωσορίζουν. Στα δεξιά σου ο “Θρόνος του Δία” και αριστερά ο Μύτικας στα 2918μ.

Στην κεντρική πλατεία με την εκκλησία του Αγ. Νικολάου, όπου είναι η καρδιά της πόλης, ο επισκέπτης μπορεί να ξεκουραστεί, απολαμβάνοντας την θεά στο Φαράγγι του Ενιπέα και να οργανώσει τις επόμενες κινήσεις του. Να περιπλανηθεί στα λιθόστρωτα δρομάκια για να θαυμάσει τα χαρακτηριστικά διώροφα μακεδονικά σπίτια με τα τοξωτά ξύλινα υπέρθυρα τις ξύλινες αυλόπορτες και τους μεγάλους χώρους υποδοχής του 19ου αιώνα. Να γνωρίσει τις γειτονιές και τις πλατείες όπως “το παζάρι”, την πλατεία Ναυτικών "του Τζίντζα το μπαίρ", τον Άγιο Δημήτριο και το 1ο δημοτικό σχολείο τα "Λούκια", την Αγία Παρασκευή, τους Μύλους με το νερόμυλο που λειτουργεί ακόμα και έχει διαμορφωθεί σε χώρο αναψυχής, “το Χοροστάσι” με τους αιωνόβιους πλάτανους και την παιδική χαρά, όπου τελούνταν τα πανηγύρια του χωριού. Εκεί δίδαξε σύμφωνα με την παράδοση, ο Κοσμάς ο Αιτωλός.

Το Λιτόχωρο είναι η βάση για όλους όσους θέλουν να γνωρίσουν τον Όλυμπο και να ανέβουν στις απόκρημνες κορυφές του και έτσι η τουριστική κίνηση διατηρείται όλο το χρόνο. Ακόμα και αν δεν είστε από τους «φανατικούς» της περιπέτειας μπορείτε να πάρετε μια έντονη γεύση από τη μαγεία του βουνού. Με το αυτοκίνητο ο επισκέπτης μπορεί να ακολουθήσει την πορεία Λιτόχωρο-Πριόνια (1100μ.) και θα φτάσει εκεί μετά από 18χλμ. ασφαλτοστρωμένου δρόμου.

Στα Πριόνια θα βρείτε χώρο στάθμευσης και ένα αναψυκτήριο-εστιατόριο. Στο 4ο χιλιόμετρο της διαδρομής αυτής κατά τους καλοκαιρινούς μήνες υπάρχει φυλάκιο όπου παρέχονται πληροφορίες για τον εθνικό δρυμό, στην συνέχεια συναντάει στην Σκάλα Ολύμπου, το νέο μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου, πολιούχο Άγιο του Λιτόχωρου που γιορτάζεται η μνήμη του στις 23 Ιανουαρίου, στο 10οχλμ. θα βρει στη θέση «Σταυρός» το καταφύγιο «Δημ. Μπουντόλας» σε υψόμετρο 944μ. Κατά μήκος του δρόμου υπάρχουν θέσεις όπου μπορεί κανείς να σταματήσει και να απολαύσει το τοπίο. Τρία χιλιόμετρα πριν τα Πριόνια είναι η διασταύρωση για το παλιό Μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου. Τέσσερα χιλιόμετρα πριν από το τέρμα του δρόμου, στη θέση «Γκορτσιά», όπου υπάρχει χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων, αρχίζει ένα από τα ορειβατικά μονοπάτια που οδηγεί στις κορυφές του Ολύμπου. Από δω οι λάτρεις της πεζοπορίας σε 2,5 ώρες θα συναντήσουν το νέο καταφύγιο στην θέση Πετρόστρουγκα σε υψόμετρο 2000μ. με την μοναδική θέα στο Θερμαϊκό κόλπο. Το μονοπάτι συνεχίζει και σε 3 ώρες ο πεζοπόρος φτάνει στο οροπέδιο των Μουσών με τα δύο καταφύγια "Χρ.Κάκκαλος" σε υψόμετρο 2650μ. και "Γιόσος Αποστολίδης" σε υψόμετρο 2760μ. το οποίο είναι το ψηλότερο καταφύγιο των Βαλκανίων.

Μια ακόμη υπέροχη διαδρομή με το αυτοκίνητο είναι στην τοποθεσία του Αι Γιάννη, 4χιλ. από το Λιτόχωρο. Πανέμορφος χώρος αναψυχής μέσα στο πράσινο, κατάφυτος από έλατα. Στο χώρο υπάρχει η ομώνυμη εκκλησία, ταβέρνα και παιδική χαρά.
Για τους λάτρεις της πεζοπορίας, από τους Mύλους στο Λιτόχωρο, ξεκινάει ένα από ομορφότερα μονοπάτια του Ολύμπου που καταλήγει στη θέση Πριόνια, στα όρια του Δρυμού. Είναι τμήμα του Ε4 και καθώς διασχίζει το φαράγγι του Ενιπέα, περνάει από μοναδικές τοποθεσίες, με ξύλινα γεφύρια και εκπληκτικούς σχηματισμούς των βράχων, καταρράκτες και λίμνες. Tο μονοπάτι περνάει δίπλα από τη σπηλιά όπου ασκήτευε ο Άγιος Διονύσιος και στην συνέχεια σε 20 λεπτά συναντάει την παλιά Mονή Αγίου Διονυσίου από τα πιο ιστορικά μακεδονικά μοναστήρια το οποίο έχει χτιστεί από τον ίδιο τον Άγιο το 1542 μΧ. Η διαδρομή από το Λιτόχωρο μέχρι τα Πριόνια διαρκεί 5.30 ώρες και θα χρειαστείτε άλλες 3 ώρες πεζοπορίας μέχρι το καταφύγιο «Σπήλιος Αγαπητός», σε υψόμετρο 2.100 μέτρων. Από εκείνο το σημείο ξεκινούν πολλές μικρότερες διαδρομές που οδηγούν στα υπόλοιπα καταφύγια και τις κορυφές του βουνού.