final logo 11.06.13

always daphne 2013-10-27 18.27.47Δάφνη

Κοντά στα σύνορα της Αχαΐας με την Αρκαδία και βόρεια του ποταμού Λάδωνα, βρίσκεται το πανέμορφο χωριό της Δάφνης. Μέχρι το 1928 λεγόταν Στρέζοβα, ονομασία που αποδίδεται στους Σλάβους που κατοίκησαν στην περιοχή από τον 7ο αι. και ανέκαθεν αποτελούσε το κεφαλοχώρι της περιοχής. Μάλιστα μέχρι τη δεκαετία του ’60 ήταν η τρίτη μεγαλύτερη πόλη του νομού, μετά την Πάτρα και το Αίγιο. Χτισμένη στα 620μ. υψόμετρο, σε μια καταπράσινη πλαγιά του λόφου Αγίου Μάμα, με πλούσια βλάστηση και πολλά νερά, αριθμεί σήμερα περίπου 600 μόνιμους κατοίκους.

Συντροφιά της στα ανατολικά, έχει τον ποταμό Λάδωνα να κατηφορίζει προς την τεχνητή λίμνη, η οποία βρίσκεται σε απόσταση 4χλμ. από το χωριό. Η κοιλάδα που σχηματίζεται είναι καταπράσινη και μοναδικής ομορφιάς. Σε τοποθεσία δίπλα στις όχθες του ποταμού, υπάρχουν οι εγκαταστάσεις του Ναυτικού Ομίλου Δάφνης, ο οποίος έχει δημιουργηθεί με σκοπό την ενασχόληση των νέων κυρίως κατοίκων της περιοχής, με τα αθλήματα του νερού, όπως canoe-kayak, rafting, κωπηλασία, ιστιοσανίδα. Η περιοχή γενικά ενδείκνυται για τους λάτρεις των εναλλακτικών αθλημάτων και υπάρχουν πολλοί χώροι και εγκαταστάσεις, όπου εκτός από τις παραπάνω δραστηριότητες, προσφέρονται για ορειβασία, ορεινή ποδηλασία, ιππασία, πεζοπορία, κολύμπι και ψάρεμα.

Παρά την όποια τουριστική ανάπτυξη και τις παρεμβάσεις που μπορεί να έχει υποστεί η δόμησή του χωριού, έχει διασωθεί κατά ένα μεγάλο μέρος ο παραδοσιακός αρχιτεκτονικός χαρακτήρας και η γραφικότητά του. Έτσι, φτάνοντας κανείς στο χωριό, θα δει να κυριαρχεί η γκρίζα πελεκητή πέτρα, καθώς υπάρχουν πολλά πετρόχτιστα σπίτια, με βαριές πόρτες και ξύλινα μπαλκόνια και παράθυρα. Η πέτρα κυριαρχεί και στην όμορφη πλατεία αλλά και στο διατηρητέο πέτρινο Δημοτικό Σχολείο. Στη βόλτα μας μέσα και γύρω από το χωριό με τους κατηφορικούς δρόμους και τα στενά καλντερίμια, θα συναντήσουμε όμορφες λιθόκτιστες βρύσες, με το όνομά της η καθεμιά, όπως της Παπαδιάς, της Αγίας Μαρίνας, του Αγίου Ανδρέα την Απάνω Βρύση. Θα δούμε επίσης αρκετά πηγάδια, υδρόμυλους, πηγές και πέτρινα θολωτά γεφύρια, όπως το Τρικάμαρο, του Τσιάλτα και της Σειρήνας, ενώ στους λόφους γύρω από το χωριό υπάρχουν πολλά πέτρινα αλώνια.

Εντύπωση επίσης θα σας προκαλέσουν οι όμορφοι ναοί και τα γραφικά εκκλησάκια που βρίσκονται στο χωριό και σε κοντινή απόσταση απ’ αυτό. Θα δούμε λοιπόν το εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου στην είσοδο του χωριού, τους Αγίους Θεοδώρους στον συνοικισμό Σειρήνα, την εκκλησία της Παναγιάς  χτισμένη πριν το 1500μ.Χ., την Αγία Παρασκευή με την πιο παλιά βυζαντινή αγιογραφία, τον Άγιο Χαράλαμπο και φυσικά την μεγάλη πέτρινη εκκλησία της Αγίας Τριάδας, μητρόπολη των δύο ενοριών της Δάφνης. Σε απόσταση 3χλμ. πάνω από το χωριό της Δάφνης και σε υψόμετρο 1000μ, θα βρεθείτε στη βυζαντινή Μονή της Ευαγγελίστριας. Χτισμένη από το 13ο αι. λειτουργεί σαν γυναικείο μοναστήρι και πέρα από την αγιότητα του χώρου, μπορείτε να απολαύσετε τη μαγευτική θέα στις ομορφιές της περιοχής.

Στο 65ο χλμ. της επαρχιακής οδού Τρίπολης- Πάτρας, γνωστού ως "111", υπάρχει διακλάδωση που σας οδηγεί στο χωριό της Δάφνης κι από εκεί μπορείτε να οδηγηθείτε στην τεχνητή λίμνη του Λάδωνα και στο φράγμα, καθώς και στα παραλαδώνια χωριά της Αρκαδίας, Πουρναριά, Μουριά, Μυγδαλιά, Δήμητρα, Κοντοβάζαινα.