final logo 11.06.13

always ano chora P9230071

Μη Χάσετε

Τον πολυφωτογραφημένο Καρνάβαλο που δεν είναι άλλος από το παλιό λεωφορειάκι που κάποτε συνέδεε τα γύρω χωριά με τη Ναύπακτο. Δίπλα από την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στέκει καλοδιατηρημένος ο άρρηκτα δεμένος με τον τόπο του Καρνάβαλος. Πλησιάστε κοντά του και θα σας «αφηγηθεί» δεκάδες απίστευτες ιστορίες για τις διαδρομές του και τον ακούραστο οδηγό του γνωστό ως «Λωρίδα».

Για όσους αγαπούν την πεζοπορία η Άνω Χώρα είναι ένας ιδανικός προορισμός. Από το χωριό ξεκινούν 4 μονοπάτια που θα σας μυήσουν στην ασύγκριτη ομορφιά της Ορεινής Ναυπακτίας. Ζητήστε λεπτομέρειες από τους ντόπιους και επιχειρήστε το μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες. Συγκεκριμένα υπάρχουν τα παρακάτω δίκτυα:

  • Το μονοπάτι του Οινέα που συνδέει τα χωριά Άνω Χώρα και Κάτω Χώρα (1 ώρα και 45 λεπτά περίπου)
  • Το μονοπάτι του Ηρακλή ή μονοπάτι του Κάκκαβου που συνδέει τα χωριά Αμπελακιώτισσα και Άνω Χώρα (3 ώρες)
  • Το μονοπάτι της Δηιάνειρας που συνδέει την Άνω Χώρα με το χωριό Πόδος (3 ώρες)
  • Το μονοπάτι της Αταλάντης που συνδέει την Άνω Χώρα και τα Κρυονέρια (4 ώρες και 15 λεπτά περίπου).

Αξιοθέατα

Εκκλησίες και ξωκλήσια
Στην περιοχή θα συναντήσετε υπέροχους ναούς και μικροσκοπικά ξωκλήσια. Απέναντι από την υπερυψωμένη πλατεία του χωριού σας καλωσορίζει η επιβλητική εκκλησία της Αγίας Παρασκευής με διπλό καμπαναριό ντυμένη με πέτρα και μεγάλο αυλόγυρο. Στην είσοδο του χωριού σας υποδέχονται κρυμμένα ανάμεσα σε έλατα και καστανιές ο Αη Γιώργης, ο Άγιος Αθανάσιος και ο Άγιος Κωνσταντίνος, μικρά εκκλησάκια που το καθένα έχει τη δική του χάρη. Σε μια πέτρινη πλατεία θα δείτε και το αφιερωμένο ξωκλήσι στο Κοσμά τον Αιτωλό που σπούδασε και δίδαξε στη Μεγάλη Σχολή της Λομποτινάς (παλαιότερο όνομα της Ανω Χώρας) τη περίοδο της Τουρκοκρατίας. Σε υπέροχη θέση μέσα σε ένα ξέφωτο δίπλα από το ελατόδασος 10 λεπτά από το χωριό, αξίζει να επισκεφθείτε το μικρό εκκλησάκι του Αη Γιάννη και να θαυμάσετε καθισμένοι σε ένα παγκάκι την οργιώδη βλάστηση και την κατανυκτική ατμόσφαιρα. (Για αναλυτικές οδηγίες μη διστάσετε να ρωτήσετε τους φιλόξενους κατοίκους.)

Μονή Παναγιάς Αμπελακιώτισσας
Σε απόσταση 15χλμ από την Άνω Χώρα βρίσκεται η περίφημη Μονή της Παναγίας της Αμπελακιώτισσας στο ομώνυμο χωριό. Η θαυματουργή εικόνα της Παναγιάς ταξίδεψε μέσω ποταμών από τα Αμπελάκια Θεσσαλίας που κατέστρεψαν οι Τούρκοι και βρέθηκε να κρέμεται ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου του 1455 στη περιοχή. Έτσι σταδιακά το χωριό Κοζίτσα μετονομάστηκε σε Αμπελακιώτισσα. Το ενεργό ανδρικό μοναστήρι φιλοξενεί επίσης τη δεξιά χείρα του Άγιου Πολύκαρπου και έναν υπέροχο χρυσοκέντητο επιτάφιο. Μη ξεχάσετε να κάνετε έναν περίπατο στον οικισμό. Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα χωριά της περιοχής, με λιθόκτιστα κτίρια, υπέροχη θέα και ορεινούς όγκους με πυκνή βλάστηση.

Το φαράγγι του Κάκκαβου με το ομώνυμο γεφύρι, θα το εντοπίσετε μέσα από το μονοπάτι που οδηγεί από την Άνω Χώρα στην Αμπελακιώτισσα. Πρόκειται για ένα τοπίο άγριο και ξεχασμένο από τον άνθρωπο, που όμως πριν μερικά χρόνια αποτελούσε ένα συχνό πέρασμα για την επικοινωνία των δύο οικισμών. Η εικόνα του πετρόκτιστου γεφυριού στη βαθιά χαράδρα με το ποτάμι να σαλεύει από κάτω, είναι βέβαιο πως θα σας συναρπάσει.