final logo 11.06.13

neochori P9230484Νεοχώρι
Χτισμένο στη νότια πλευρά του όρους Ψηλός Σταυρός, το φυσικό σύνορο με την Ευρυτανία, το Νεοχώρι είναι ένα γραφικό χωριό σχεδόν κρυμμένο στα 730μ υψόμετρο, πάνω από ένα κολπίσκο που σχηματίζει η Ευηνολίμνη. Σε απόσταση αναπνοής από το φράγμα και την Αράχοβα, το Νεοχώρι και η γύρω περιοχή είναι ιδανική για περπάτημα. Θα συναντήσετε ξωκλήσια, φαράγγια, καταρράκτες και σπήλαια, ενώ η θέα σε μερικά σημεία προς τη λίμνη θα σας καθηλώσει. Στο Νεοχώρι κυριαρχούν όμορφες αυλές σε στενά δρομάκια και η λιθόκτιστη κεντρική πλατεία, που τους καλοκαιρινούς μήνες μαζεύει όλο το κόσμο. Στα ταβερνάκια του χωριού μπορείτε να γευθείτε εξαιρετικά κρέατα.
Κλεπά
Η Κλεπά είναι ένα χωριό δίπλα στην Αράχοβα που κόβεται από τον χείμαρρο Μέγα Ρέμα στα δύο, δημιουργώντας τον πάνω και τον κάτω μαχαλά. Ένας όμορφος οικισμός, με πολλά νερά, δεκάδες ξωκλήσια και σπηλιές που χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι ως καταφύγια. Στην άνω συνοικία συναντάμε τον Άγιο Γεώργιο και στη Κάτω Κλεπά το Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών με το πανύψηλο ξυλόγλυπτο τέμπλο. Ο οικισμός δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί τουριστικά, παρά τη φυσική του ομορφιά και τη κομβική του θέση. Σίγουρα όμως αξίζει μία στάση για να απολαύσετε το καφέ σας ή να δοκιμάσετε τη τοπική κουζίνα. Λίγο έξω από το χωριό, κάνει την εμφάνισή της η νέα μεγάλη γέφυρα του Εύηνου, στο φαράγγι των Στενών, που συνδέει πλέον οδικώς τη Κλεπά, την Αράχοβα και το Νεοχώρι με τη Περδικόβρυση, τα Κρυονέρια και τα υπόλοιπα χωριά προς την Άνω Χώρα Ναυπακτίας. Κάποτε μοναδικό πέρασμα πάνω από το ποτάμι ήταν ένα υπέροχο λιθόκτιστο γεφύρι, η γέφυρα της Κλεπάς, στη δυσπρόσιτη θέση «Στενά» που στέκει ως σήμερα να μας θυμίζει τους αγώνες και τη σκληρή ζωή των ανθρώπων στην Ορεινή Ναυπακτία.
Περδικόβρυση
Μικρό χωριό στα 600μ υψόμετρο, με υπέροχη θέα πάνω από τον Εύηνο και πυκνή βλάστηση. Αν έρχεστε από την Άνω Χώρα, σε αυτό το σημείο είναι η πρώτη σας «επαφή» με το ποτάμι και τη λίμνη. Χτισμένο σε πλαγιά με μεγάλη κλίση, τα σπίτια του χωριού σκορπίζονται παντού, ανάμεσα σε καταπράσινα δέντρα και ανθοστόλιστους κήπους. Τα κατηφορικά σοκάκια οδηγούν στη κεντρική πλατεία που αναπτύσσεται σε πλάτωμα, δίπλα από το λιτό ναό του Αγίου Γεωργίου. Στην έξοδο του χωριού, δεξιά μας υψώνεται η γέφυρα του Εύηνου που οδηγεί στα απέναντι χωριά Κλεπά, Αράχοβα και Νεοχώρι.
Κρυονέρια
Το ψηλότερο χωριό της Ορεινής Ναυπακτίας, τα Κρυονέρια, βρίσκεται χτισμένο σε ύψος 1300μ σε πλαγιά του όρους Τσεκούρα. Όλη η γύρω περιοχή σκεπάζεται από έλατα, καστανιές και κέδρους και ξεχωρίζει για τα άγρια ζώα και τα σπάνια φυτά που ζουν στα κοντινά δάση. Τα Κρυονέρια είναι ένα χωριό με μεγάλη έκταση, όμορφα σπίτια με αυλές και θέα προς το ελάτινο τοπίο, φιδωτά δρομάκια που διασχίζουν τον οικισμό και πολλές φυσικά πηγές με κρυστάλλινα νερά. Είναι μία όαση δροσιάς το καλοκαίρι και ένα αλπικό τοπίο το χειμώνα που δεν πρέπει να χάσετε. Μεγάλη πλακόστρωτη πλατεία, πολλές εκκλησιές, σκάλες λιθόκτιστες που συναντούν σοκάκια του οικισμού και πολλά παγκάκια-παρατηρητήρια για να απολαύσετε το τοπίο και τη γαλήνια ατμόσφαιρα που επικρατεί στα Κρυονέρια. Τα τελευταία χρόνια αρκετοί κάτοικοι αναπαλαιώνουν τα σπίτια τους ενώ όπως σε όλα τα χωριά της Ορεινής Ναυπακτίας, τις μέρες του καλοκαιριού, οι γειτονιές γεμίζουν πάλι κόσμο. Στο χωριό δεν υπάρχει δυστυχώς η δυνατότητα να διανυκτερεύσετε, αλλά πριν φύγετε απολαύστε καφέ στη χόβολη και λουκούμι βρεγμένο σε ούζο στα παραδοσιακά καφενεία του χωριού.

Αν έχετε χρόνο και ο δρόμος είναι ανοικτός από χιόνι αξίζει πραγματικά να ανέβετε προς το όρος Καλιακούδα στα σύνορα της Ευρυτανίας. Aκολουθήστε τις πινακίδες για Δομνίστα και Κρίκελλο, βγαίνοντας από την Αράχωβα. Στη θέση Ψηλός Σταυρός λίγο πριν τη Δομνίστα και σε υψόμετρο 1400μ. παραδίνεστε στα χέρια πλέον του νομού Ευρυτανίας. Οι χιλιάδες εικόνες που εναλλάσσονται σε τούτη τη διαδρομή θα σας αποζημιώσουν για την κουραστική ίσως (αν και σύντομη) ανάβαση!