final logo 11.06.13

always nafpaktia P9230417

Εκδρομές

Ο Πλάτανος συνδέεται με καλό οδικό δίκτυο με πολλά ενδιαφέροντα χωριουδάκια αλλά και ιδιαίτερα αξιοθέατα. Σε μικρή σχετικά απόσταση αξίζει να επισκεφθείτε:

Χόμορη
Στην απέναντι μεριά του όρους Ξηροβούνι, συναντάμε το χωριό Χόμορη που διασχίζουν δύο χείμαροι. Μια πολύ δροσερή πλακόστρωτη πλατεία ολοσκέπαστη από το μεγάλο πλατάνι της, με θέα στα πέτρινα σπιτάκια του χωριού που απλώνονται σε πλαγιά. Σε ελάχιστα λεπτά με τα πόδια θα φτάσουμε στο Μοναστήρι της Παναγίας Καβαδιώτισσας, χτισμένο σε μια υπέροχη θέση άγριας ομορφιάς, περιτριγυρισμένο από ακακίες και θάμνους. Το καλοκαίρι λειτουργεί και ταβέρνα..
 
Περίστα
Η Περίστα χτισμένη σε απότομη πλαγιά, είναι ένα μικρό γραφικό χωριό, με πολλές πεζούλες. Με το μόχθο των κατοίκων δημιουργήθηκαν βαθμίδες για την καλλιέργεια του έντονα κατηφορικού εδάφους, που μακριά μοιάζουν με λωρίδες γης. Χαρακτηριστικά του χωριού η πλακόστρωτη πλατεία με τα δίδυμα πλατάνια, πολλές πηγές, γιοφύρια πέτρινα που υποχώρησαν με τον καιρό και άλλα αυτοσχέδια πλάι στο ποτάμι, αλλά και ξωκλήσια όπως ο παλιός περίτεχνος ναός του Αγίου Αθανασίου.

Ποκίστα
Μία δεντροστοιχία από λεύκες μας καλωσορίζουν στη Ποκίστα, σε υψόμετρο 850μ, όπου κυριαρχούν οι πεζούλες που συγκρατούν το κατηφορικό της έδαφος. Χωρισμένη στη μέση από το δρόμο που οδηγεί στη Ναύπακτο, με απίθανη θέα προς τους ορεινούς όγκους που απλώνονται μπροστά της και μία ηρεμία που διαπερνά από τη πρώτη στιγμή τον επισκέπτη. Κατηφορίζοντας στο χωριό με τις δεκάδες πηγές που είναι πάνω σε χαράδρα και πλησιάζοντας την όχθη του ποταμού Κότσαλου, θα βρείτε τα ερείπια του ιστορικού νερόμυλου της Ποκίστας.

Δορβιτσά
Όμορφο χωριό χτισμένο ανάμεσα σε ποτάμια και χειμάρους, με μια υπέροχη πλατεία-μπαλκόνι κυριολεκτικά πάνω από το χωριό. Ξωκλήσια, σοκάκια, πολλές πηγές και με μια ταβέρνα για να απολαύσετε κυνήγι και τοπικές συνταγές. Σε μικρή απόσταση από τον οικισμό, το Φαράγγι του Κότσαλου, (παραπόταμος του Εύηνου) που εντοπίζεται ανάμεσα στα χωριά Πλάτανος, Αχλαδόκαστρο και Δορβιτσά. Εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον για πεζοπορία, με πυκνή βλάστηση από πλατάνια και υδροχαρή δέντρα όπου συναντάμε τοξωτό πέτρινο γεφύρι που συνδέει τον Πλάτανο με τη Δορβιτσά.

Ευηνολίμνη
Με κατεύθυνση προς Άγιο Δημήτριο και Άνω Χώρα, ο δρόμος θα σας οδηγήσει κοντά στο φράγμα του ποταμού Εύηνου και της τεχνητής του λίμνης που σε συνδυασμό με αυτή του Μόρνου, υδροδοτούν την Αττική. Ορεινοί όγκοι αγκαλιάζουν τα βαθυπράσινα νερά της Ευηνολίμνης, που πατάει σε υψόμετρο κοντά στα 500μ. Ο δρόμος κινείται περιμετρικά του υδάτινου τοπίου προσφέροντας απίθανη θέα στον επισκέπτη. Η πυκνή ελάτινη βλάστηση, η "ορχήστρα" των πουλιών και η δροσιά του βουνού, θα σας κατεβάσουν από το αυτοκίνητο για να απολαύσετε ανεμπόδιστα την ασύγκριτη ομορφιά της περιοχής. Το χειμώνα, η εικόνα της λευκής όχθης πλάι στα πράσινα νερά του ποταμού "Φιδάρη" όπως αλλιώς αποκαλείται ο Εύηνος, είναι απλά καθηλωτική! Μη φοβηθείτε τα χιλιόμετρα, αξίζει πραγματικά να έρθετε ως εδώ!